Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η εξωσωματική;


Βλέποντας κανείς την εξέλιξη της εξωσωματικής τα τελευταία 30 χρόνια διαπιστώνει μια διαρκή αύξηση των ποσοστών επιτυχίας. Μέχρι πρόσφατα τα υψηλά αυτά ποσοστά συνδυαζόταν με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά πολύδυμων κυήσεων. Οι πολύδυμες κυήσεις παρουσιάζουν συχνά επιπλοκές όπως υπολειπόμενη ανάπτυξη, πρόωρος τοκετός, τοξιναιμία κύησης κλπ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια να αποφεύγουμε τις πολύδυμες κυήσεις χωρίς αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά επιτυχίας. Αυτό έχει δημιουργήσει μια τάση προς ηπιότερα πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών καθώς και προς το φυσικό κύκλο. Ουσιαστικά ο στόχος είναι σε κάθε προσπάθεια εξωσωματικής να μεταφέρουμε μόνο ένα έμβρυο και παράλληλα να διατηρήσουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Έρχονται λοιπόν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, αφ ενός μεν η καλλιέργεια των εμβρύων μέχρι το στάδιο των βλαστοκύστεων για καλύτερη επιλογή τους, αφ’ ετέρου δε η χρήση της μεθόδου υαλοποίησης (vitrification) για κατάψυξη των πλεοναζόντων εμβρύων.

Μια νέα τεχνική υπόσχεται να συμβάλει στην καλύτερη επιλογή εμβρύων. Αυτή είναι η Συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (Αrray Comparative Genomic Ηybridisationrray CGΗ)). Η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και ακριβής στο να ανιχνεύει βλάβες στα 23 χρωμοσώματα του ωαρίου που εμπλέκονται σε αποβολές και σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Αν μπορούμε να επιλέγουμε τα υγιή ωάρια θα έχουμε αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής. Πόση θα είναι αυτή, μένει να αποδειχθεί.

Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης για την επιλογή των εμβρύων έρχεται από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Η επιλογή των εμβρύων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου μαθηματικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν από την βιντεοσκόπηση, με ειδικό μικροσκόπιο, του εμβρύου τις δυο πρώτες μέρες ανάπτυξης του.

Τέλος, πολλές προσδοκίες αφήνει μια νέα μέθοδος, όπου η επιλογή των εμβρύων γίνεται με βάση τα προϊόντα μεταβολισμού στο καλλιεργητικό υλικό τους (metabolomics).

Δυστυχώς εκτός από την χρήση βλαστοκύστεων, οι υπόλοιπες καινοτομίες έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης ή ανάγκη σημαντικών βελτιώσεων προτού γίνουν καθολικά αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.