Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Επιτυχής κύηση μετά από καρκίνο του μαστού στη Βιοδημιουργία

Η περίπτωση μιας 35 χρονης καρκινοπαθούς και της αδελφής της που έγινε παρένθετη μητέρα

Στο κέντρο Βιοδημιουργία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διατήρηση της γονιμότητας σε ζευγάρια με διάγνωση καρκίνου σε κάποιον από τους συντρόφους.
Πριν τρία χρόνια σε ένα νεαρό ζευγάρι διαγνώσθηκε ότι η σύζυγος πάσχει από καρκίνο μαστού. Δεν είχαν παιδιά και η ίδια ήταν 35 χρονών. Μέσα στην αναστάτωση που επικρατούσε προνόησαν και συμβουλεύτηκαν τον γυναικολόγο, εξειδικευμένο γιατρό στην εξωσωματική, Μιχάλη Μπομπότη.
Ο Μιχάλης Μπομπότης, επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας μας, συζήτησε μαζί τους τις επιλογές που είχαν για διατήρηση γονιμότητος. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο και αποφασίστηκε να καταψυχθεί ένα έμβρυο που προέκυψε από φυσικό κύκλο λίγες μέρες πριν χειρουργηθεί. Δηλαδή, η γυναίκα δεν πήρε καθόλου φάρμακα για την εξωσωματική. Η κατάψυξη έγινε με τη μέθοδο της υαλοποίησης. Μετά από την μαστεκτομή, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία που ακολούθησε, η γυναίκα παραμένει ελεύθερη συμπτωμάτων.
Προ τριμήνου έγινε απόψυξη του εμβρύου αυτού και μεταφέρθηκε στην αδελφή της γυναίκας, η οποία προσφέρθηκε να γίνει παρένθετη μητέρα, ώστε να μην εκτεθεί η αδελφή της στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μιας εγκυμοσύνης.
Το αποτέλεσμα ήταν μια επιτυχής εγκυμοσύνη η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Είμαστε περήφανοι για την επιτυχία όλης της διαδικασίας που δίνει ελπίδα σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία, να έχουν την ευκαιρία να τεκνοποιήσουν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία της γυναίκας.
Ο κ. Μπομπότης τονίζει ότι η επιτυχία στηρίζεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες:
  • Άμεσος συντονισμός για ωοληψία χωρίς λήψη φαρμάκων
  • Υψηλά ποσοστά επιβίωσης εμβρύων μετά από κατάψυξη με την μέθοδο της υαλοποίησης.
Να σημειωθεί ότι στην Βιοδημιουργία εφαρμόζουμε την μέθοδο υαλοποίησης πρώτοι στην Ελλάδα από το 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.