Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Βελονισμός και εξωσωματική


Εξωσωματική με βελονισμό;

- Οι γυναίκες που σκέφτονται το ενδεχόμενο εξωσωματικής γονιμοποίησης με βελονισμό θα πρέπει να ξεκινούν την θεραπεία τουλάχιστον δύο μήνες πριν την χορήγηση του πρώτου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης



Ο βελονισμός είναι η αρχαία Κινέζικη πρακτική κατά την οποία τοποθετούνται βελόνες στα διαφορετικά στρατηγικά σημεία του σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χάρη στην ικανότητά της να θεραπεύει ορισμένες παθήσεις. Πρόσφατα η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας οδηγώντας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό.



Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό;

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό, χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές (σαν τρίχα) βελόνες μίας χρήσης. Χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως σημεία των μεσημβρινών προκειμένου να χαλαρώσει η μήτρα. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στα πόδια.

Εντωμεταξύ, λαμβάνονται υπόψη και κάποια άλλα σημεία στον αυχένα, στο κεφάλι και στο πάνω μέρος της πλάτης επειδή μπορούν να ενεργοποιήσουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση χαλάρωσης.

Οι γυναίκες που σκέφτονται το ενδεχόμενο εξωσωματικής γονιμοποίησης με βελονισμό θα πρέπει να ξεκινούν την θεραπεία τουλάχιστον δύο μήνες πριν την χορήγηση του πρώτου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα του βελονισμού δεν επέρχονται άμεσα. Αν και οι περισσότερες ασθενείς κάνουν βελονισμό από μερικούς μήνες μέχρι και για ένα χρόνο, η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό είναι μία τεχνική που θεωρείται ότι αποκαθιστά την ισορροπία και βελτιώνει τη συνολική υγεία του ατόμου. Επιπροσθέτως, προάγει την παραγωγή ωοθυλακίων, ενισχύει την ροή του αίματος στη μήτρα και βελτιώνει το πάχος του ενδομητρίου.

Μελέτες για την εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό

Αν και οι ιατρικοί ερευνητές έχουν αναλύσει επί μακρόν το κατά πόσον η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό είναι μία πιθανή μορφή θεραπείας της υπογονιμότητας, δεν έχει εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της. Στην πραγματικότητα, τα εγχειρίδια ιατρικής υιοθετούν αντικρουόμενες απόψεις ως προς την εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό και τον ρόλο της στο να μείνει μία γυναίκα έγκυος.

Σε μία μελέτη το Φεβρουάριο του 2008 που εκπονήθηκε από τον Καθηγητή Edward Ernst επιβεβαιώθηκε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας κατά 65%. Αντίστοιχα ανέφερε ότι η επίδραση placebo (εικονικής θεραπείας) σε γυναίκες που προσδοκούσαν να είναι αποτελεσματική η θεραπεία σε εκείνες, τις έκανε να αισθάνονται πιο χαλαρές, γεγονός που οδηγούσε σε αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η επίδραση placebo (εικονικής θεραπείας) αναφέρεται ότι έχει μη σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις όπου τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλά.

Εντούτοις, σε μία άλλη μελέτη που εκπονήθηκε από μία ομάδα ιατρών τον Απρίλιο του 2009, βρέθηκε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Η Dr. Alice Domar ήταν επικεφαλής της μελέτης που εξήγαγε αυτό το συμπέρασμα. Επανέλαβε ότι αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας μετά την εμβρυομεταφορά, η μέθοδος δεν είναι σε θέση να διορθώσει ένα έμβρυο που παρουσιάζει βλάβες λόγω συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ελλειμμάτων και ανωμαλιών.

Αντίθετα, εξακολουθεί να συνιστά εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό δεδομένου ότι είναι μια υγιεινή μέθοδος και δεν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Βοηθά την γυναίκα να χαλαρώσει και την κάνει να αισθάνεται αισιόδοξη.

Πρόσφατα, το Μάρτιο του 2010, η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας εκπόνησε τη δική της μελέτη η οποία επιβεβαίωσε τα ευρήματα της μελέτης της Δρ. Domar 2009. Για άλλη μία φορά βρέθηκε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό δεν είναι αποτελεσματική ως μέσο υποβοηθούμενης σύλληψης.

Ο βελονισμός ελέγχθηκε σε διαφορετικά στάδια της όλης διαδικασίας και πάλι δεν προέκυψαν εύλογα ευρήματα που να ενισχύουν τον ισχυρισμό ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με βελονισμό είναι όντως αποτελεσματική.

Οι μελέτες όμως δεν τελειώνουν σε αυτό το σημείο. Οι ιατροί που συμμετείχαν στις δοκιμές παραδέχτηκαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη ασαφείς περιοχές που αφορούν στο θέμα και που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.